piatok 20. októbra 2017

Maminkovo: Tip na darček pre najmenších!


Veľa z nás často rozmýšľa, akým vhodným darčekom by sme svoje detičky potešili, no zároveň nechceme kupovať zbytočnosti, z ktorých aj tak nebudú mať takú radosť,ako si predstavujeme.



Ale aký darček je vhodný?


Možno si nad tým lámete hlavu, aj keď chcete potešiť dieťatko kamošky alebo iného malého rodinného príslušníka.

Nachystala som si zopár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť inšpirovať sa a zvládnuť výber na jednotku. :-)
Každý vek dieťaťa je niečim výnimočný, preto je pre dieťa v každom období vhodné niečo iné...

Začneme od tých najmenších...

NOVORODENIATKO


Myslím si, že novorodeniatko nie je na darčeky vôbec náročné, okrem toho, že ho veľa vecí ešte natoľko nezaujíma, tak vybrať vhodný darček nie je vôbec ťažké. Novorodeniatku stačí čas strávený s rodičom a preto by som skôr uvažovala prakticky. Už len keď vojdete do obchodu s detskými potrebami, nájdete milión vecí od výmyslu sveta.
Ak nie ste priamo rodičia dieťatka, tak si myslím, že je na mieste sa dohodnúť, čo konkrétne by pre dieťatko rodičia potrebovali. Môže to byť čokoľvek od plienok, zavinovačky, cumlíku až po oblečenie
Pri oblečení však myslite na to, aby ste vybrali vhodnú veľkosť, keďže dieťatko rýchlo rastie. Vo všeobecnosti teda platí, radšej väčšie, ako menšie. :-) Zamerajte sa teda na veľkosť od 62 až vyššie.

Ak však predsa chcete dať dieťatku niečo osobné, nejakú hračku, tak v tomto veku nič nepokazíte vhodnou hrkálkou, na ktorej si môže trénovať úchop. 
  

DETI VO VEKU 1-6 MESIACOV


O niečo staršie detičky už sa snažia rozvíjať svoje schopnosti, snažia sa trénovať úchop a to veľmi aktívne, pretáčajú sa..v tomto období by som volila niečo, čo mu pomôže napredovať. 
Vhodná je napríklad hracia deka, hojdacie lehátko, kde môže dieťatko vnímať hudbu a zároveň aj točiaci sa kolotoč.

Keď však chcete vybrať hračku, určite treba dbať na to, aby bola ľahučká a dala sa bábätku pevne uchopiť. Ideálne z gumy alebo plastu, kedže dieťatko rado všetko skúša aj ústami.
Napríklad hrýzadlo alebo hrkálka, ktorá vydáva zvuky, rôzne farebné predmety, kedže deti v tomto veku najviac zaujmú pestré farby.
Pre detičky okolo 5-6 mesiaca sú vhodné hračky ktoré vydávajú zvuky zvierat, prípadne knižky ktoré spievajú


DETI VO VEKU 6-12 MESIACOV




Od pol roka dieťatka je vhodné s ním veľmi aktívne komunikovať.
Vhodné darčeky sú vždy také, ktoré môžu podporiť jeho vývoj, v tomto prípade napríklad interaktívne chodítko (nemám na mysli pavúka na chodenie), na ktorom si dieťa trénuje chôdzu, čo ho zároveň podopiera a môže ho tlačiť pred sebou. Navyše aj vydáva zvuky. Ďalej to môžu byť detské hudobné nástroje ako je bubon, xylofon, klavír alebo knižka so zvukmi zvierat.


1 ROK až 18 MESIACOV



Okolo roku dieťatka sa vyvíja aj jemná motorika, takže pre toto obdobie sú vhodné hračky ako veľké skladačkové puzzle či kocky, krabičky na vkladanie kociek a rôznych predmetov, s ktorými môže dieťa manipulovať. Ďalej aj interaktívne hračky, ktoré obsahujú veľa tlačidiel. 
Vhodný je napríklad aj hojdací koník alebo odrážadlo.


POZOR: Pri mladších deťoch dávajte pozor na to, aby hračky neobsahovali malé časti, ktoré by dieťa mohlo prehltnúť. 

2-3 ROKY



V dvoch rokoch veku deti radi objavujú, sú veľmi skúmavé a stále ich niečo zaujíma. 
Budujú si predstavivosť, radi kreslia, či varia vo svojej malej detskej kuchynke, takže ich môžete potešiť aj drevenou obedovou súpravou, či drevenným ovocím a zeleninou.
Baví ich pomáhať pri domácich prácach, takže vhodnými hračkami sú napríklad malý detský vysávač, detská lopatka a smetáčik, žehliaca doska so žehličkou.
Dievčatká sa rady starajú o bábiku, ktorú môžu kočíkovať či hojdať v kolíske alebo využijú lekársky kufrík.

No pre vývoj jemnej motoriky sú vhodné aj rôzne hrebeňové stavebnice, väčšie lego.



4-5 ROKOV



Pri starších deťoch, ktoré už zákonite všetko nepchajú do úst, sú vhodné tvorivé hračky ako je plastelína, magický piesok či rôzne spoločenské hry, kedže v tomto veku už začínajú rozumieť pravidlám. Ďalej netreba zabúdať na rôzne stavebnice, napríklad vo forme čísel, tvarov či písmen.
Malého škôlkara isto poteší aj výbava na detské povolanie.

Do tejto vekovej kategórie isto dieťa poteší aj plyšová hrčka. Viem, že často je to len lapač prachu a dieťa sa s tým nehrá, no vo veľa prípadoch si deti môžu hračku obľúbiť a je im dobrým spoločníkom aj na cestách, či v škôlke.


6-8 ROKOV



Dieťa, ktoré už chodí do školy isto poteší nový peračník, školská taška alebo rôzne iné školské pomôcky či predmety, ktoré ho budú motivovať k učeniu.
Vhodné sú aj knihy, ktoré obsahujú väčšie písmená a menej textu.
Na výber máme rôzne logické, matematické hry. Dôležité je vedieť, čo také dieťa zaujíma najviac.

Dievčatá môžu oceniť bábiky Barbie a chlapci napríklad autodráhu.


10 a VIAC ROKOV



Pri výbere vhodného darčeku pre staršie deti už musíme dávať pozor, aby sme to neprehnali. Každé dieťa sa viac poteší, keď ho budeme brať už ako teenagera a podľa toho aj vyberať správnu vec.

Dievčatá môže potešiť napríklad kniha, tajný zápisník, dievčenská kuchárska kniha alebo malý kozmetický kufrík, bižutéria či oblečenie

U chlapcov môže mať úspech napríklad počítačová hra, puzzle s motívom ich obľúbenej postavičky/hrdinu, či jemný detský parfum, hodinky prípadne pomôcku k ich obľúbenému športu ako je napríklad lopta.

POZOR: Pri správnom výbere v ktorejkoľvek vekovej kategórii naozaj dbajte na to, aby hračky nemali skôr negatívny prínos. Osobne by som neodporúčala hračky s bojovou tématikou ako sú napríklad zbrane, či iné veci, ktoré skôr podporujú agresiu. 

Každé dieťa je niečim výnimočné a to, čo baví jedno, nemusí mať v obľube druhé, preto výber vhodného darčeku v mojom článku berte prosím s rezervou a čisto orientačne pre inšpiráciu. Rovnako tak ako niečo, čo môže baviť dieťa už v dvoch rokoch, iné môže zaujímať až neskôr alebo naopak.
Dúfam, že som týmto článkom aspoň trochu pomohla. :-)

Pekný deň,
Kristin.


(foto stiahnuté z netu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Môj MAKE-UP sen

Každý máme nejaký sen, túžbu niečo dokázať, byť v niečom výnimočný.  Nikdy som nemala presne určený cieľ, čo bude mojím zamestnaním, ni...